Emirates
Informacje prasowe

Linie Emirates osłodzą święto Diwali tradycyjnymi specjałami z Indii

Czwartek, 12 października 2017 r. - Dubaj, ZEA - Z okazji zbliżającego się indyjskiego festiwalu Diwali linie Emirates uraczą swoich pasażerów świątecznymi specjałami. Słodyczy można będzie spróbować we wszystkich klasach podczas obchodów święta Diwali – od 16 do 22 października tego roku – na wszystkich trasach między Dubajem a Indiami.

Festiwal światła Diwali to ważna uroczystość dla Indusów na całym świecie, a jedzenie odgrywa w nim szczególną rolę. Słodycze tradycyjnie podawane w tym okresie to połączenie kolorów i smaków typowych dla smakołyków kuchni indyjskiej – na przykład kulki besan ke ladoo czy burfi z suszonymi owocami.

Linie Emirates podadzą motichoor ladoo przyrządzone w tradycyjny sposób z mąki cieciorkowej, masła klarowanego ghi, kardamonu i syropu szafranowo-cukrowego. Słodycze będą serwowane w pudełkach ozdobionych okolicznościowymi ilustracjami oraz przybrane pistacjami i listkami srebra symbolizującymi tradycyjne świąteczne dekoracje Diwali.

Będzie je można znaleźć na tacach z gorącymi posiłkami w klasie ekonomicznej Emirates na wszystkich trasach do Indii.

Na pasażerów klas biznes i pierwszej czekają ladoo oraz burfi – deser z orzechów nerkowca, migdałów, pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, suszonych fig i daktyli. Słodycze będą podawane w pudełkach ozdobionych tradycyjnymi świątecznymi ilustracjami jako alternatywa dla ekskluzywnej kolekcji czekoladek.

Aby nadążyć za regionalnymi i sezonowymi trendami kulinarnymi, linie Emirates zmieniają swoje menu pokładowe każdego miesiąca i nieustannie udoskonalają przepisy. Przewoźnik dba o to, by menu było stale urozmaicane, a także oferuje potrawy sezonowe, na przykład w okresie świąt Bożego Narodzenia czy specjalne zestawy dla poszczących w świętym miesiącu Ramadan.

Linie serwują dania regionalne na wszystkich trasach, które obsługują. W każdym regionie występują charakterystyczne składniki lub elementy, z których kulinarni eksperci Emirates przyrządzają rozmaite potrawy. Najpopularniejsze posiłki na trasach do Indii, takie jak gulasze czy curry, charakteryzuje wyrazisty smak przypraw korzennych i ziół, który szczególnie odpowiada gustom pasażerów. 

Linie Emirates podają 100 milionów posiłków rocznie z taką samą dbałością o szczegóły w klasie pierwszej, biznes i ekonomicznej. Przewoźnik obsługujący rocznie ponad 55 milionów pasażerów podróżujących do 144 miast na sześciu kontynentach jak nikt inny rozpoznaje globalne trendy kulinarne, serwując na pokładzie kuchnię inspirowaną regionalnymi potrawami.

Załączniki

Laddoo.jpg

Laddoo.jpg

jpg 284,5 kB
pobierz
Laddoo-and-barfi.jpg

Laddoo-and-barfi.jpg

jpg 298,3 kB
pobierz

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Elżbieta Górecka-Wysocka

Senior Account Manager

MSL

Zuzanna Cholewa

Account Director

MSL



O Emirates 

Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały ponad 500 międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera.

Linie mają siedzibę w Dubaju, jednym z niewielu miast na świecie, które realizuje politykę otwartych przestworzy, i obok 150 innych linii lotniczych prowadzą działalność na zasadach swobodnej i uczciwej konkurencji.

Flota linii składa się z 263 szerokokadłubowych maszyn, w tym 14 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Przewoźnik planuje powiększyć ją ponad dwukrotnie do roku 2020. Obecnie linie Emirates oczekują na dostawę 209 samolotów o wartości ponad 104 mld dolarów amerykańskich według cen katalogowych.

Linie Emirates obsługują loty w 157 kierunkach w 84 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com