Wegański styczeń: Linie Emirates zaobserwowały większe zainteresowanie posiłkami roślinnymi podczas Veganuary
18 stycznia 2022 r. - Warszawa, Polska – Dania wegańskie są jednym z najczęściej zamawianych posiłków specjalnych na pokładach samolotów Emirates, a co roku w styczniu linie lotnicze odnotowują na nie znaczny wzrost popytu. Dzieje się tak za sprawą globalnej inicjatywy zachęcającej do diety wegańskiej, która odbywa się każdego roku w styczniu, miesiącu znanym wśród wegan na całym świecie jako „Veganuary”. W 2021 r. linie Emirates zaserwowały na pokładach swoich samolotów nawet o 10% więcej wegańskich posiłków w styczniu niż w innych miesiącach, a styczeń 2022 r. zapowiada się podobnie. W sumie w 2021 r. linie Emirates wydały ponad 113 000 wegańskich posiłków.
Weganie z długim stażem, a także osoby, które po raz pierwszy biorą udział w Veganuary, mogą liczyć na specjalnie przygotowane posiłki i desery podczas lotu liniami Emirates. Roślinny repertuar kulinarny Emirates obejmuje ponad 170 dań przygotowanych przez zespół wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni i dietetyków. Kontynuując tradycję serwowania podczas lotów kuchni inspirowanej regionami, linie Emirates podają przysmaki inspirowane miastem wylotu bądź miastem docelowym.
Niektóre z wegańskich posiłków serwowanych podczas lotów Emirates obejmują grillowane naleśniki warzywne ze szpinakiem i pomidorami concassé, ravioli z warzywami śródziemnomorskimi i warzywa Tagine z kuskusem. Dania uzupełniają desery, takie jak pieczony ryż karmelowy podawany z kremem kokosowym i ananasem z syropem pomelo i imbirem. Emirates oferują również roślinne śniadania, takie jak kokosowe płatki owsiane i pudding chia podawane z mango oraz kompotem z marakui.
Klienci mogą zamówić posiłki wegańskie podczas wszystkich lotów Emirates i we wszystkich klasach podróży do 24 godzin przed wylotem. Na najpopularniejszych trasach dania roślinne są również dostępne w ramach głównego menu.
Klienci Emirates z biletem w klasie premium mogą także skosztować roślinnych przysmaków w poczekalniach Emirates w Dubaju. W poczekalni pierwszej klasy Emirates serwowane są m.in bułki z papieru ryżowego w stylu wietnamskim podawane z lekko pikantnym dipem z octu lub Green Burger przygotowany z wegańskiego kotleta i podawany z sałatką z rukoli. Pasażerowie klasy biznes mogą skosztować Quinoa tabbouleh lub zupy warzywno-białej. Oba salony oferują dodatkowo wybór zdrowych sałatek. Dedykowane poczekalnie Emirates na lotniskach w Europie, Afryce, Stanach Zjednoczonych i Azji oferują klientom dania na bazie roślin także przed lotem.
Pasażerowie, którzy mają ochotę na dania mięsne, nadal mogą cieszyć się wielodaniowymi wykwintnymi posiłkami Emirates we wszystkich klasach podróży z nowym, odświeżanym co miesiąc menu. Jako globalne linie lotnicze, Emirates regularnie serwują specjalne menu z okazji regionalnych festiwali i świąt, takich jak Boże Narodzenie, Święto Dziękczynienia, Eid, Oktoberfest, Diwali i Nowy Rok Księżycowy. Więcej informacji na temat doświadczeń i posiłków podczas lotu można znaleźć na stronie emirates.com.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
Elżbieta Górecka-Wysocka
Senior Account Manager
MSL
O Emirates
Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały ponad 500 międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera.
Linie mają siedzibę w Dubaju, jednym z niewielu miast na świecie, które realizuje politykę otwartych przestworzy, i obok 150 innych linii lotniczych prowadzą działalność na zasadach swobodnej i uczciwej konkurencji.
Flota linii składa się z 270 szerokokadłubowych maszyn, w tym 12 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Obecnie linie Emirates oczekują na dostawę 214 samolotów.
Linie Emirates obsługują loty w 157 kierunkach w 83 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.
Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com