Ser kozi wyróżnia się charakterystycznym smakiem i zapachem. Jest idealny do dań na ciepło, sałatek, a nawet deserów. Zawiera więcej wapnia i fosforu, czyli składników budujących kości i zęby, niż w produkty z mleka krowiego.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Ser kozi wyróżnia się charakterystycznym smakiem i zapachem. Jest idealny do dań na ciepło, sałatek, a nawet deserów. Zawiera więcej wapnia i fosforu, czyli składników budujących kości i zęby, niż w produkty z mleka krowiego. Ze względu na dużą ilość selenu może także zmniejszać ryzyko występowania nowotworów.
Dziś mamy dla Was przepis na lekką wiosenną sałatkę z serem kozim i truskawkami.
Składniki:
- rukola (1 duża garść),
- kozi ser (40 g),
- truskawki (10 sztuk),
- ocet balsamiczny (1 łyżka),
- oliwa (1 łyżeczka),
- kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Umyj i osusz rucolę, a truskawki opłucz i pokrój na połówki lub plasterki. Przełóż wszystko do miseczki, dodając pokrojony w kostkę kozi ser. Polej octem balsamicznym i oliwą, a na sam koniec posyp orzechami włoskimi. Gotowe!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami