Nasiona słonecznika są idealne na przekąskę lub dodatek do dań, bo są dobrym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo zawierają sporo magnezu, żelaza, cynku i składników...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Nasiona słonecznika są idealne na przekąskę lub dodatek do dań, bo są dobrym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo zawierają sporo magnezu, żelaza, cynku i składników mineralnych warunkujących odporność organizmu.
Dziś proponujemy letnie leczo z soczewicą i nasionami słonecznika:
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki soczewicy czerwonej,
- 1 pomidor,
- 1/3 cukinii,
- pół marchewki,
- pół czerwonej papryki,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka nasion słonecznika,
- 1 łyżeczka oregano,
- około 1/3 łyżeczki ostrej papryki, pieprzu, kurkumy,
- szczypta soli i gałki muszkatałowej,
- ¼ szklanki wody,
- 3 łyżki kaszy gryczanej.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy. Warzywa (poza cebulą i pomidorami) kroimy w paski i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180'C i zostawiamy, aż zaczną się wyraźnie spiekać.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na dużej patelni na łyżeczce oleju rzepakowego.
W między czasie opłukujemy soczewicę i gotujemy ją około 15 minut na małym ogniu w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy.
Gdy warzywa się podpieką wyciągamy je, a następnie, gdy odrobinę ostygną, kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Na patelnię dodajemy również soczewicę, ok. 1/3 szklanki wody oraz pokrojone w kosteczkę pomidory.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę na średnim ogniu aż zgęstnieje. Na końcu posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z kaszą.
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/Gazetka__Carrefour
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami