Kukurydza - na wzrok, na przemianę materii, na nerwy i na skurcze! Wszystko dzięki dużej zawartości antyoksydantów, błonnika pokarmowego, potasu i magnezu. Świetnie smakuje świeża, ugotowana z odrobiną soli, ale może spróbujesz...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Kukurydza - na wzrok, na przemianę materii, na nerwy i na skurcze! Wszystko dzięki dużej zawartości antyoksydantów, błonnika pokarmowego, potasu i magnezu. Świetnie smakuje świeża, ugotowana z odrobiną soli, ale może spróbujesz naszego przepisu na orientalną zupę krem z kukurydzy?
Składniki na 2 porcje:
🌽 1 kolba kukurydzy,
🌽 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
🌽 1 szklanka wody,
🌽 200 ml mleka kokosowego w puszce (1 mała puszka lub ½ dużej puszki),
🌽 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
🌽 1 ząbek czosnku,
🌽 1 płaska łyżeczka kurkumy,
🌽 szczypta ostrej lub słodkiej papryki.
Kukurydzę obierz z liści, umyj, połóż pionowo na desce do krojenia i obcinaj ziarna z góry do dołu. W garnku rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy, dodaj starty imbir i czosnek, smaż przez chwilę. Dodaj kukurydzę i smaż kolejne 2 minuty. Wsyp resztę przypraw, wymieszaj, wlej wodę i gotuj. Dopraw solą i gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut. Kukurydza powinna być miękka. Zmiksuj zupę na krem i przecedź przez sito, by pozbyć się łusek. Smacznego!
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/Carrefour__Gazetka
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami