Brokuł uważany jest za jedno z podstawowych warzyw w diecie przeciwnowotworowej, dzięki zawartości karotenów, ksantofili i glukozynolanów. Jest też bogaty w błonnik pokarmowy, zawiera dużo siarki i cynku, które poprawiają stan naszych...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Brokuł uważany jest za jedno z podstawowych warzyw w diecie przeciwnowotworowej, dzięki zawartości karotenów, ksantofili i glukozynolanów. Jest też bogaty w błonnik pokarmowy, zawiera dużo siarki i cynku, które poprawiają stan naszych włosów, paznokci i skóry. Znakomicie komponuje się z daniami orientalnymi.
Przepis na makaron z brokułami i sosem teriyaki:
- indyk (polędwiczka 200 g) lub ugotowana ciecierzyca (90 g),
- makaron pełnoziarnisty (1 szklanka),
- szpinak świeży w liściach (2 garście),
- marchewka (1/2 sztuki),
- brokuł (1/4 sztuki - 200 g),
- sos teriyaki (2 łyżki),
- olej rzepakowy (1 łyżka),
- czosnek (1 ząbek).
Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, a marchewkę pokroić obieraczką w paski. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (gotować 2 minuty krócej). Indyka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem teriyaki, wrzucić na patelnię z 1 łyżką oleju rzepakowego i dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Po kilku minutach dodać brokuły i marchewkę, po 4 minutach makaron i szpinak. Najlepiej danie przygotowywać w woku. Zamiast indyka można użyć cieciorki.
Sprawdź produkty w naszej gazetce: http://bit.ly/Nowa_gazetka_Carrefour
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami