Słodkie, swojskie, domowe śliwki! Oprócz smaku dzieciństwa zawierają szereg witamin i składników mineralnych. Chronią przed rakiem jelita grubego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, tym samym przeciwdziałając powstawaniu...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Słodkie, swojskie, domowe śliwki! Oprócz smaku dzieciństwa zawierają szereg witamin i składników mineralnych. Chronią przed rakiem jelita grubego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, tym samym przeciwdziałając powstawaniu miażdżycy, a dzięki zawartości potasu i magnezu dbają o prawidłowe ciśnienie.
Powidła ze śliwek to kwintesencja wakacji u babci. Podtrzymaj tę smaczną tradycję!
🍞 2 kg śliwek (najlepiej ciemnych),
🍞 ok. 500 g ksylitolu,
🍞 200 g gorzkiej czekolady 70%.
Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki. Miąższ zmiel w maszynce do mięsa. Wyłóż do płaskiego garnka o grubym dnie. Smaż na małym ogniu około godzinę, mieszając co jakiś czas, aby śliwki się nie przypaliły. Dodaj ksylitol i smaż jeszcze pół godziny, a następnie dodaj czekoladę połamaną na kostki. Czekolada powinna się rozpuścić, a masa zagotować. Przełóż całość do słoiczków.
Sprawdź produkty w naszej gazetce: http://bit.ly/Aktualna_gazetka
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami