Przygotowanie potrawy to nie wyścigi, ale czasami warto zrobić coś w ekspresowym tempie. Szczególnie dziś wieczorem! Przepis na makaron z warzywami po azjatycku. Składniki na 1 porcję: - sos Teriyaki (1 łyżeczka) - sos sojowy...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Przygotowanie potrawy to nie wyścigi, ale czasami warto zrobić coś w ekspresowym tempie. Szczególnie dziś wieczorem!
Przepis na makaron z warzywami po azjatycku.
Składniki na 1 porcję:
- sos Teriyaki (1 łyżeczka)
- sos sojowy (1 łyżeczka)
- świeży imbir (1 łyżeczka -starty na drobnej tarce)
- czosnek (1 mały ząbek)
- kurkuma (szczypta)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
- kolendra świeża (1 łyżka - poszatkowana)
- sok z cytryny lub limonki (1 łyżeczka)
- mleczko kokosowe z puszki (3 łyżki)
- tykwa - dynia marynowana (2 łyżki - pokrojona w kostkę) - opcjonalnie
- różyczki świeżego lub mrożonego brokuła (1 szklanka)
- papryka czerwona, żółta i zielona (po pół każdej)
- groszek cukrowy w strąkach lub groszek zielony mrożony (1/2 szklanki)
- makaron ryżowy (50 g)
Przygotowanie:
Czosnek siekamy, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek i imbir, delikatnie podsmażamy przez pół minuty. Dodajemy małe różyczki brokuła, paprykę w trzech kolorach (pokrojoną w cienkie paski). Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną (5-7 minut), cały czas mieszając. Dodajemy zielony groszek lub groszek cukrowy, podsmażamy 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, sos Teriyaki, kurkumę, pokrojoną tykwę i mleczko kokosowe, mieszamy.
Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy razem z warzywami, posypujemy świeżą poszatkowaną kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Gotowe!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami