Ciemne winogrona to wartościowe owoce, po które warto sięgać zwłaszcza pod koniec lata. Zawierają dużo antyoksydantów, przede wszystkim resweratrolu, czyli substancji chroniącej nasz organizm przed starzeniem się i chorobami (m.in....
Lista przynależnych kategorii publikacji
Ciemne winogrona to wartościowe owoce, po które warto sięgać zwłaszcza pod koniec lata. Zawierają dużo antyoksydantów, przede wszystkim resweratrolu, czyli substancji chroniącej nasz organizm przed starzeniem się i chorobami (m.in. hamuje rozwój nowotworów). Winogrona najlepiej jeść z pestkami i skórkami, ponieważ one również posiadają właściwości zdrowotne.
Winogrona wbrew pozorom wcale nie dostarczają dużo kalorii - 1 garść ma około 50 kcal. Można je jeść same lub jako dodatek do dań.
Sprawdź przepis na sałatkę z kaszą orkiszową, winogronami i serkiem kozim!
Składniki:
- 2 łyżki kaszy orkiszowej (ugotować w lekko osolonej wodzie),
- 1 garść ciemnych winogron (przekroić na pół),
- 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek,
- 1 czubata łyżka sera koziego twarogowego,
- 1 garść pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół),
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- świeże zioła do smaku (bazylia, natka pietruszki).
Składniki wymieszać.
Poznaj szczegóły promocji Targi Winogron: http://bit.ly/Targi_winogron
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami