Pyszny azjatycki lunch można przygotować w ekspresowym tempie. Ale po co się śpieszyć? Z naszym przepisem będziesz czerpać przyjemność zarówno z przygotowania, jak i z samego jedzenia.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Pyszny azjatycki lunch można przygotować w ekspresowym tempie. Ale po co się śpieszyć? Z naszym przepisem będziesz czerpać przyjemność zarówno z przygotowania, jak i z samego jedzenia. Pyszności!
#pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #padthai #tajlandia #orzechy #krewetki #owocemorza #kuchniaazjatycka
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- kawałek papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 8-10 krewetek,
- garść kiełków fasoli mung,
- 3-4 plastry papryki pieczonej De Nuestra Tierra,
- 200 g kapusty pekińskiej.
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych.
Makaron gotujemy przez ok. 3 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy na bok. W miseczce mieszamy ocet ryżowy, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki oraz miód. W woku podgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek, a po chwili umyte i oczyszczone krewetki. Smażymy je ok. 2-3 min. Dodajemy starty na tarce imbir oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie posiekaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę oraz kiełki fasoli mung. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy makaron oraz polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Smażymy 1-2 min. Na końcu posypujemy posiekanymi orzechami.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami