Niech Cię nie zwiedzie ich mały rozmiar. Kilka MINI strucli z nadzieniem z jabłka, żurawiny i konfitury da Ci MAXI przyjemność z jedzenia. Najlepiej smakują w przerwie w pracy! #pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #jabłko...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Niech Cię nie zwiedzie ich mały rozmiar. Kilka MINI strucli z nadzieniem z jabłka, żurawiny i konfitury da Ci MAXI przyjemność z jedzenia. Najlepiej smakują w przerwie w pracy!
#pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #jabłko #strucle #ciasto #wypieki #żurawina
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 8 g suchych drożdży,
- 100 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- 200 ml ciepłego mleka,
- szczypta soli.
Nadzienie: - 2 jabłka Jakość z Natury Carrefour,
- łyżka masła,
- garść żurawiny,
- garść rodzynek Carrefour,
- garść orzechów włoskich Carrefour,
- 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour ,
- 3 łyżki konfitury z czarnych wiśni Reflets de France,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka soku z cytryny,
- żółtko,
- cukier puder.
Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 min, aż powstanie piana. W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski, wlewamy drożdże i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powoli dodajemy żółtka oraz miękkie masło i wyrabiamy ok. 5-8 min, aż będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60-90 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle dusimy jabłka pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dodajemy cynamon, miód, suszoną żurawinę, rodzynki, orzechy włoskie oraz konfiturę z czarnych wiśni. Całość dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na środku układamy nadzienie. Zwijamy prostokąt w rulon i zlepiamy ciasto na całej długości. Następnie kroimy je na 3-4 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy. Pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20-25 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami