Ten burger to wegański wieżowiec smaku. Przygotuj go według przepisu i zapakuj go do lunchboxa. Wszyscy w biurze będą myśleć tylko o nim! #pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #wege #bezmięsa #daniewegańskie #cukinia...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Ten burger to wegański wieżowiec smaku. Przygotuj go według przepisu i zapakuj go do lunchboxa. Wszyscy w biurze będą myśleć tylko o nim!
#pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #wege #bezmięsa #daniewegańskie #cukinia #weganizm
Składniki:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- pół cukinii,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta chili,
- szczypta imbiru,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- cebula.
Do przybrania:
- 2 pełnoziarniste bułki,
- pomidor,
- ogórek,
- awokado,
- roszponka.
Sos pomidorowy:
- 200 ml passaty pomidorowej,
- ćwierć cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz, chili.
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody, doprawiamy solą i gotujemy ok. 15 min. Kaszę jaglaną zalewamy szklanką zimnej wody z odrobiną soli i gotujemy przez ok. 10-15 min. Następnie mieszamy kaszę z soczewicą, dodajemy startą na tarce cukinię, odrobinę kurkumy, chili, imbiru, soli oraz pieprzu. Całość mieszamy, dodając na końcu mąkę kukurydzianą. Uformowane kotlety smażymy z obu stron przez ok. 4 min, aż uzyskają złoty kolor.
Sos pomidorowy: cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek oraz passatę, gotujemy doprawiając solą, pieprzem oraz chili.
Połówki bułki opiekamy. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy roszponkę, na niej kotleta, plasterek pomidora, ogórka, awokado, roszponkę oraz ponownie sos. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami