Bardzo aromatyczne i po prostu pyszne. Zrób miodowe ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi według przepisu i spróbuj go w pracy! #pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #ciasto #ciastomarchewkowe #marchewka #miodzio #miód Składniki: -...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Bardzo aromatyczne i po prostu pyszne. Zrób miodowe ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi według przepisu i spróbuj go w pracy!
#pyszne #mniam #CarrefourPolska #zdrowe #lunchbox #ciasto #ciastomarchewkowe #marchewka #miodzio #miód
Składniki:
- 250 g marchewki,
- 250 g mąki gryczanej lub owsianej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 80 g masła,
- 5 łyżek miodu,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 70 g orzechów włoskich,
- 100 ml mleka,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę z pomarańczy oraz miód. Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko oraz jajka i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Następnie, suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy startą marchewkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach ok. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami