Zrób sobie pyszną nagrodę za udany dzień w pracy. Przygotowanie tego lunchu jest proste i każdy sobie z nim poradzi. Zobacz krok po kroku, jak przygotować pstrąga z pesto z jarmużu, podanego z pieczonym bakłażanem, ziemniakami i oliwkami.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Zrób sobie pyszną nagrodę za udany dzień w pracy. Przygotowanie tego lunchu jest proste i każdy sobie z nim poradzi. Zobacz krok po kroku, jak przygotować pstrąga z pesto z jarmużu, podanego z pieczonym bakłażanem, ziemniakami i oliwkami.
#CarrefourPolska #pyszne #pstrąg #danierybne #ryba #pesto #obiad #kolacja #lunchbox #gotujemy
Składniki:
- pstrąg Jakość z Natury Carrefour,
- 2 szklanki jarmużu,
- mały ząbek czosnku,
- 15 g parmezanu,
- łyżka migdałów,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- mały bakłażan,
- 4 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- szczypta oregano,
- 3 plasterki cytryny,
- łyżka oliwy.
Jarmuż myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i przekładamy do malaksera. Dodajemy obrany czosnek, wiórki parmezanu, oliwę, migdały, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką pastę.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Bakłażan myjemy, kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem oraz oregano. Skrapiamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 min do zarumienienia. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeżeli są młode, to ze skórką) i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 6-7 min. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy. Następnie wsypujemy cząstki ziemniaka, układamy plastry bakłażana oraz posypujemy zielonymi oliwkami.
Pstrąga myjemy i nacinamy skórę w poprzek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do środka wkładamy dwie łyżki pesto, a wierzch dekorujemy plasterkami cytryny. Pstrąga układamy w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Pieczemy ok. 20-25 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami