Mini bezy z karmelizowanymi pomarańczami to kruchy lunch, który zjesz do ostatniego okruszka. Bo każdy jest tak samo pyszny! :) #słodkie #wypieki #CarrefourPolska #cukiernia #bezy #minibezy #pyszne #nasłodko #lunchbox #lunch #mniam Składniki: -...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Mini bezy z karmelizowanymi pomarańczami to kruchy lunch, który zjesz do ostatniego okruszka. Bo każdy jest tak samo pyszny! :) #słodkie #wypieki #CarrefourPolska #cukiernia #bezy #minibezy #pyszne #nasłodko #lunchbox #lunch #mniam
Składniki:
- 4 białka,
- 210 g cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Karmelizowane pomarańcze:
- 3 małe czerwone pomarańcze,
- 3 łyżki konfitury z pomarańczy sycylijskich Terra d'Italia,
- 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour.
Pomarańcze obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Dodajemy konfiturę oraz miód i gotujemy ok. 2-3 min, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Do miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze 1-2 minuty. Pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ok. 6 okręgów o średnicy 7 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min, następnie zmniejszamy moc i suszymy kolejne 30-35 min. Na końcu przekładamy je karmelizowanymi pomarańczami.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami