Jak dobrze orientujesz się w kuchni orientalnej? Przygotuj krewetki po tajsku w sosie z czerwonych pomarańczy i poznaj smak, który zawróci Ci w głowie i kubkach smakowych! #Azja #kuchniaazjatycka #kuchniatajska #krewetki #CarrefourPolska...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Jak dobrze orientujesz się w kuchni orientalnej? Przygotuj krewetki po tajsku w sosie z czerwonych pomarańczy i poznaj smak, który zawróci Ci w głowie i kubkach smakowych!
#Azja #kuchniaazjatycka #kuchniatajska #krewetki #CarrefourPolska #lunchbox #lunch #kokos #chili #pyszne #ostre #naostro #owocemorza #orientalnie #kuchniaorientalna
Składniki:
- 16-20 krewetek,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 3 cm imbiru,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- świeża kolendra,
- 100 g ryżu basmati.
Sos:
- 3 małe czerwone pomarańcze,
- 1 limonka,
- łyżka cukru trzcinowego,
- łyżka sosu rybnego,
- kilka kropel sosu sojowego,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do naczynia wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Dodajemy sos rybny, sojowy, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Na patelni podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane chili, pokrojony na plasterki czosnek, starty na tarce imbir oraz cebulę. Po chwili dorzucamy krewetki i smażymy je ok. 1-2 min z każdej strony. Następnie wlewamy sos i czekamy, aż się zagotuje. Podajemy z ryżem oraz kolendrą.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami