Szpinak <3<3 Jeśli też go uwielbiasz, koniecznie przygotuj sobie na lunch grillowanego bakłażana w sosie pomidorowym, z serem dojrzewającym i właśnie szpinakiem. Potęga smaku tego dania nie opuści Cię aż do wieczora! #CarrefourPolska...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Szpinak <3<3 Jeśli też go uwielbiasz, koniecznie przygotuj sobie na lunch grillowanego bakłażana w sosie pomidorowym, z serem dojrzewającym i właśnie szpinakiem. Potęga smaku tego dania nie opuści Cię aż do wieczora!
#CarrefourPolska #lunchbox #grill #vege #vegetarian #wegetarianizm #daniewegetariańskie #bezmięsa #bakłażan #szpinak #gotujemy
Składniki: - bakłażan,
- 200 g ser podpuszczkowy dojrzewający Reflets de France,
- 150 g szpinaku baby,
- 3 suszone pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- garstka orzechów włoskich,
- papryka,
- 3 pomidory,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- szczypta oregano,
- łyżka parmezanu.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy 2 łyżki oliwy i dodajemy posiekany ząbek czosnku, a następnie pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażany myjemy i kroimy w 0,5 cm plastry. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 7-8 min.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku. Dokładamy szpinak baby. W osobnej misce mieszamy posiekane suszone pomidory, posiekane orzechy, pokrojony ser oraz dokładamy blanszowany szpinak. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone bakłażany smarujemy farszem i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach. Posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy pod przykryciem ok. 15 min w temperaturze 180ºC.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami