Podobno słodkości w pracy smakują bardziej, a tuczą mniej. Zrób rustykalną tartę Galette z jabłkami i odhacz kolejny udany dzień w biurze, słodziutka! #CarrefourPolska #Lunchbox #lunch #zdrowe #fit #fitjedzenie #zdrowie #zdrowejedzenie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Podobno słodkości w pracy smakują bardziej, a tuczą mniej. Zrób rustykalną tartę Galette z jabłkami i odhacz kolejny udany dzień w biurze, słodziutka! #CarrefourPolska #Lunchbox #lunch #zdrowe #fit #fitjedzenie #zdrowie #zdrowejedzenie #tarta #galette #szarlotka #razowe #konfitura #mniam #instagood #food #fitfood #foodie #foodstagram #instafood #kuchniafrancuska
Składniki:
Ciasto:
· 150 g mąki razowej,
· 4 łyżki cukru trzcinowego,
· 90 g masła,
· szczypta cynamonu,
· szczypta soli himalajskiej.
Nadzienie:
· 2 jabłka Jabłka z Natury Carrefour,
· 3 łyżki Reflets de France konfitury mirabelkowej z Lotaryngii,
· 2 łyżki soku z cytryny,
· łyżka oleju słonecznikowego bio Carrefour,
· 2 łyżki cukru trzcinowego,
· szczypta cynamonu.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cynamon, sól oraz pokrojone zimne masło. Ugniatamy masę, aż powstanie kruszonka. Składniki łączymy w kulkę, owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 60 min.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy dodatkowo na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, cukrem oraz cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Spód smarujemy konfiturą mirabelkową. Następnie na środku układamy jabłka pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Jabłka smarujemy olejem słonecznikowym bio. Brzegi ciasta zawijamy na jabłka. Posypujemy tymiankiem i pieczemy ok. 35 min.
Czas przygotowania: 50 min
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami