Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale cały lunchbox pysznego risotto już tak! Połącz chrupiącą szynkę parmeńską z cukinią, ryżem i przyprawami i zabierz do pracy wiosnę! #CarrefourPolska #Lunchbox #lunch #obiad #zdrowe #fit #fitjedzenie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale cały lunchbox pysznego risotto już tak! Połącz chrupiącą szynkę parmeńską z cukinią, ryżem i przyprawami i zabierz do pracy wiosnę!
#CarrefourPolska #Lunchbox #lunch #obiad #zdrowe #fit #fitjedzenie #zdrowie #zdrowejedzenie #risotto #chili #szynkaparmeńska #bezmięsa #wege #vege #wegetariańskie #wegetarianizm #mniam #instagood #food #fitfood #foodie #foodstagram #instafood #foodie #delicious #nabogato #glutenfree #bezglutenu
Składniki: · 100 g ryżu Terre d'Italia Carnaroli Extra del Basso Pavese,
· 3 plastry szynki parmeńskiej,
· oliwa lub olej do smażenia,
· mała cukinia,
· ząbek czosnku,
· pół papryczki chili,
· szczypta oregano,
· świeży tymianek,
· 50 ml wytrawnego wina,
· szklanka bulionu lub wrzątku,
· 4 łyżki tartego parmezanu.
Kroimy czosnek, paprykę i cukinię w kostkę, a szynkę parmeńską na mniejsze kawałki. Podsmażamy warzywa na patelni do zmięknięcia, a następnie dodajemy szynkę i smażymy, aż stanie się chrupiąca. Część do udekorowania odkładamy na bok, a resztę zostawiamy na patelni
Następnie dodajemy ryż i smażymy go przez minutę. Wlewamy wino i czekamy, aż wyparuje. Dolewamy pół szklanki bulionu lub wrzątku i dusimy do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Następnie przekładamy całość na talerz i na wierzch kładziemy, oddzielone wcześniej, cukinię i szynkę. Dekorujemy startym parmezanem i ziołami. Smacznego!
Czas przygotowania: 40 min
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami