Sezon na grilla to również okazja do pochwalenia się swoimi ulubionymi sałatkami. Nasza propozycja zawiera grillowane krewetki, ananasa i jest polana dressingiem imbirowo-pomarańczowym.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Sezon na grilla to również okazja do pochwalenia się swoimi ulubionymi sałatkami. Nasza propozycja zawiera grillowane krewetki, ananasa i jest polana dressingiem imbirowo-pomarańczowym. Prawdziwy hit!
#CarrefourPolska #lunchbox #lunch #nomnom #krewetki #grill #ananas #sałatka #sałata #szpinak #shrimp #pineapple #instagood #yummy #delicious #hungry #foodphotography #foodstagram #foodpic #instapic
Składniki:
- 8 krewetek (najlepiej tygrysie),
- garść mixu sałat,
- garść szpinaku,
- 7-8 cienkich plastrów ananasa,
- pół czerwonej cebuli,
- liście mięty,
- liście kolendry.
dressing imbirowo-pomarańczowy
- 100 ml soku z pomarańczy,
- łyżka marmolady pomarańczowej Terre d'Italia,
- łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour,
- łyżeczka soku z limonki,
- pół chili,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki startego imbiru,
- mięta, kolendra.
Dressing: Do naczynia wlewamy sok z pomarańczy oraz limonki. Dodajemy łyżkę konfitury, miodu, posiekane chili, czosnek, starty imbir, posiekane listki mięty i kolendry oraz oliwę. Całość mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę przed podaniem.
Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy (jeżeli mają). Zalewamy dwoma łyżkami powstałego sosu i odstawiamy na 10 min.
Na talerzu układamy umytą sałatę i szpinak. Dodajemy plasterki ananasa oraz drobno pokrojoną cebulkę. Krewetki grillujemy na rozgrzanym grillu ok. 2 min z każdej strony. Układamy je na sałacie i polewamy pozostałym dressingiem. Posypujemy listkami świeżej mięty oraz kolendry.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami