Czy to przypadek, że otwarcie sezonu szparagowego zbiega się z grillowym? Sprawdź nasz przepis na grillowane szparagi i dowiedz się więcej o tym długo wyczekiwanym przysmaku! Białe szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne i delikatne w smaku.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Czy to przypadek, że otwarcie sezonu szparagowego zbiega się z grillowym? Sprawdź nasz przepis na grillowane szparagi i dowiedz się więcej o tym długo wyczekiwanym przysmaku!
Białe szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne i delikatne w smaku. Ich silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne jest znane w medycynie chińskiej od lat i zawdzięczane dużej ilości kwasu foliowego oraz glutationu. To ostatnie to białko o właściwościach antyoksydacyjnych i wzmacniających mikroflorę przewodu pokarmowego, które ma istotne znaczenie u osób cierpiących na alergie, nietolerancje pokarmowe oraz choroby autoimmunologiczne.
Sałatka z grillowanymi szparagami:
- zgrillowane białe szparagi - 4 sztuki,
- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki,
- kiełki rzodkiewki - 1 garść,
- roszponka - 1 garść,
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu gęstego naturalnego,
- 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
- odrobina soli i pieprzu.
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz i ułóż na grillu lub na patelni grillowej. Grilluj kilka minut z każdej strony aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Na talerzu ułóż roszponkę, kiełki rzodkiewki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Na wierzchu ułóż szparagi i polej przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/gazetka_szparagi_biale
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami