Młoda marchewka to nowalijka, która doda Ci sporo błonnika i młodzieńczych rumieńców! Warto ją jeść nie tylko ze względu na słodki smak, ale i na korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego - przyspiesza trawienie oraz metabolizm,...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Młoda marchewka to nowalijka, która doda Ci sporo błonnika i młodzieńczych rumieńców! Warto ją jeść nie tylko ze względu na słodki smak, ale i na korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego - przyspiesza trawienie oraz metabolizm, zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Młoda marchewka zawiera mnóstwo beta-karotenu - naturalnego barwnika, z którego organizm produkuje witaminę A niezbędną do działania narządu wzroku. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmocni Twój układ odpornościowy.
Młodą marchewkę można upiec z sosem miodowym, ale dziś polecamy zupę krem z młodej marchewki.
ZUPA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ – przepis na około 6 porcji
Składniki:
🐇 cebula - 1 średnia sztuka,
🐇 olej rzepakowy – 1 łyżka,
🐇 marchew - 1/2 kg,
🐇 pietruszka – 1 sztuka,
🐇 starty imbir – ½ łyżeczka,
🐇 woda – 1 litr,
🐇 soczewica czerwona – 1/2 szklanki,
🐇 czosnek – 2 ząbki,
🐇 kminek – 1 łyżeczka,
🐇 kurkuma – 1 łyżeczka,
🐇 papryka w proszku – 1/2 łyżeczki,
🐇 natka pietruszki, posiekana – 2 łyżki,
🐇 oliwa – 1 łyżka,
🐇 mleko kokosowe - 1/2 puszki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Dodać pokrojoną na plasterki młodą marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez ok. 5 minut, mieszając. Następnie przykryć i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, dodać imbir. Wlać gorącą wodę, zagotować, gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem.
Soczewicę opłukać na sitku, wrzucić do garnka i wlać 1 szklankę wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż soczewica będzie ugotowana (miękka, ale ciągle jędrna). Garnek otworzyć i odparować resztę wody. Na patelni na reszcie oliwy zeszklić czosnek, dodać soczewicę, kminek, kurkumę, paprykę, natkę, sól. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Soczewicę dodać do zupy krem z młodej marchewki, na koniec dodać mleczko kokosowe.
Sprawdź produkt w gazetce: http://bit.ly/gazetka_marchew
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami