Bezglutenowa uczta w najlepszym stylu i z pyszną rybką. Poznaj lunchowy przepis na quiche z nasionami chia, łososiem i ziemniakami! #CarrefourPolska #bezglutenu #glutenfree #fishdish #fish #danierybne #ryba #lunchbox #quiche #chia...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Bezglutenowa uczta w najlepszym stylu i z pyszną rybką. Poznaj lunchowy przepis na quiche z nasionami chia, łososiem i ziemniakami!
#CarrefourPolska #bezglutenu #glutenfree #fishdish #fish #danierybne #ryba #lunchbox #quiche #chia #pyszne #zdrowe #fitfood #foodpic #instagood #instafood #healthy #zdrowejedzenie #zdrowie
Składniki:
spód:
- 150 g mąki amarantusowej,
- 90 g zimnego masła,
- 40 g śmietany 18%,
- łyżka nasion chia.
nadzienie:
- 100 g łososia Jakość z Natury Carrefour,
- 100 g białej kapusty,
- 3 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour,
- 3 jajka Carrefour Bio,
- 120 g śmietany 18%,
- Łyżka nasion chia,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oleju,
- koperek.
Do miski przesiewamy mąkę, sól oraz pieprz. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy, aż powstanie kruszonka. Następnie wykonujemy wgłębienie w środku i dodajemy śmietanę oraz nasiona chia. Całość zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy z niego kulkę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy na 10 minut do lodówki.
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Łososia myjemy i kroimy w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną kapustę. Doprawiamy ja solą i pieprzem.
Śmietanę łączymy w rondelku z jajkami i nasionami chia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Po wyjęciu kulki ciasta przesiewamy mąkę na stolnicę i rozwałkowujemy ciasto. Wykładamy nim formę o średnicy ok. 23 cm, robimy dziurki na środku i wkładamy do piekarnika na 25 min (możemy przykryć ciasta folią spożywczą z obciążnikami np. w postaci fasoli, aby się nie wybrzuszyło). Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
Na upieczonym spodzie układamy plasterki ugotowanych ziemniaków, następnie podsmażoną kapustę. Na górze układamy kostki łososia. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 30 min, aż masa stężeje. Przed podaniem całość posypujemy koperkiem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami