Orzechy nerkowca to nasiona tropikalnego drzewa Nanercz. Zaskoczeni? Jeszcze lepsze jest to, że są bliskimi krewniakami mango i papai. A najlepsze, że korzyści wynikające z regularnej konsumpcji tych orzechów znacznie wykraczają...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Orzechy nerkowca to nasiona tropikalnego drzewa Nanercz. Zaskoczeni? Jeszcze lepsze jest to, że są bliskimi krewniakami mango i papai. A najlepsze, że korzyści wynikające z regularnej konsumpcji tych orzechów znacznie wykraczają poza przyjemne doznania smakowe! Są przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwmiażdżycowym oraz białka roślinnego przyspieszającego metabolizm organizmu. Dodatkowo dostarczają znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A (wpływającej ochronnie na oczy), D (zwiększającej odporność organizmu i wchłanianie wapnia do kości) oraz witaminy E (zwalczającej stan zapalny organizmu).
Zjadaj je jako przekąskę, dodaj do sałatki albo użyj do zrobienia domowego kremu orzechowego według naszego przepisu!
Składniki na cały słoiczek:
😍 orzechy nerkowca (2 szklanki),
😍 mleko 2% lub mleko roślinne bez cukru (1/2 szklanki - 125 g),
😍 naturalne kakao w proszku (3 płaskie łyżki stołowe),
😍 miód pszczeli (3 płaskie łyżki).
Orzechy nerkowca praż kilka minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (mieszając co jakiś czas). Podprażone orzechy zmiksuj w blenderze na lekko kremową konsystencję (trwa to około 3-4 minuty), dodaj pozostałe składniki i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Przełóż do słoiczka. Możesz przechowywać krem w lodówce przez 3-4 dni.
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/gazetka_orzechy_nerkowca
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami