Rewelacyjna tortilla z hummusem, jarmużem, pieczonym burakiem i kozim serem może być Twoim jutrzejszym lunchem w pracy. Wystarczy, że dzisiaj poświęcisz kilkanaście minut w kuchni. Naprawdę warto! #CarrefourPolska #lunchbox #hummus...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Rewelacyjna tortilla z hummusem, jarmużem, pieczonym burakiem i kozim serem może być Twoim jutrzejszym lunchem w pracy. Wystarczy, że dzisiaj poświęcisz kilkanaście minut w kuchni. Naprawdę warto!
#CarrefourPolska #lunchbox #hummus #tortilla #dinner #lunch #burak #buraki #ser #ocetbalsamiczny #terreditalia #instagood #yummy #delicious #hungry #foodphotography #foodstagram #foodpic #instapic
Składniki:
- 3 tortille Carrefour,
- 150 g ciecierzycy,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki pasty tahini,
- ząbek czosnku,
- 100 g koziego sera,
- burak,
- garść jarmużu,
- szczypta suszonego oregano.
dressing:
- łyżeczka miodu Jakość z Natury,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka octu balsamicznego Terra d’Italia,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Buraka kroimy na plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i pieczemy ok. 15 min do zarumienienia. Na tej samej blaszce układamy jarmuż, skrapiamy go oliwa i pieczemy ok. 5 min.
Ciecierzyce z puszki odsączamy. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku i blendujemy na gładka masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Tortille podpiekamy na grillu lub patelni. Każdą tortillę smarujemy humusem. Następnie układamy plasterki upieczonego buraka, kawałki koziego sera. Całość posypujemy chipsami z jarmużu. Na koniec polewamy dressingiem.
Dressing: Miód mieszamy z musztardą. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, sól oraz pieprz. Całość ponownie mieszamy.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami