Lubczyk to naturalna przyprawa maggi, dlatego świetnie sprawdza się w zupach! Oprócz „rosołowego” smaku, zioło to ma szereg innych zalet: działa profilaktycznie i leczniczo na układ moczowy oraz przewód pokarmowy - poprawia trawienie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Lubczyk to naturalna przyprawa maggi, dlatego świetnie sprawdza się w zupach! Oprócz „rosołowego” smaku, zioło to ma szereg innych zalet: działa profilaktycznie i leczniczo na układ moczowy oraz przewód pokarmowy - poprawia trawienie i działa łagodząco na wrzody żołądka. Lubczyk znany jest także ze swoich właściwości antyzakrzepowych oraz przeciwmiażdżycowych - dzięki obecności kumaryny i fitosteroli. Olejki eteryczne obecne w lubczyku zwiększają ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu w medycynie ludowej uważany jest za zioło zwiększający płodność.
Sprawdź nasz przepis na pyszny krupnik!
Składniki na kilka porcji:
🍃 marchewka – 2 sztuki,
🍃 por (bez pióropusza) – 1 sztuka,
🍃 czosnek – 2-3 ząbki,
🍃 woda – 7 szklanek,
🍃 kasza jaglana – 2/3 szklanki,
🍃 świeżo mielony czarny pieprz,
🍃 listek laurowy - 1 sztuka,
🍃 lubczyk świeży lub suszony - kilka gałązek/2 łyżeczki,
🍃 ziele angielskie - 3 ziarenka,
🍃 sól do smaku,
🍃 garść kopru lub świeżej natki pietruszki,
🍃 ewentualnie kilka kropli soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę. Dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa. Wsypać sól, pieprz i przyprawy. Gotować około 20 minut, po tym czasie dodać kaszę i gotować kolejne 20 minut.
Sprawdź produkt w gazetce: http://bit.ly/gazetka_lubczyk
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami