Pierogi są super - to niezaprzeczalne. Zrób je do pracy w wersji nowoczesno-tradycyjnej, czyli z ciasta filo i regionalnym polskim serem korycińskim! #CarrefourPolska #lunch #lunchbox #mniam #instafood #comfortfood #omnomnom #jedzonko...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Pierogi są super - to niezaprzeczalne. Zrób je do pracy w wersji nowoczesno-tradycyjnej, czyli z ciasta filo i regionalnym polskim serem korycińskim! #CarrefourPolska #lunch #lunchbox #mniam #instafood #comfortfood #omnomnom #jedzonko #pierogi #pierogies #filo #ciasto #botwinka #koryciński #pierożki #omnomnom #wege #wegetariańskie #bezmięsa #kuchniaregionalna #lokalnie
Składniki na 8 trójkątów:
· arkusz ciasta filo,
· 150 g sera korycińskiego,
· pęczek botwinki,
· sól, pieprz,
· łyżka oliwy,
· 50 g roztopionego masła.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę i dusimy ją przez ok. 10 min do miękkości. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy drobno pokrojony ser koryciński. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Na blacie rozkładamy pojedynczo arkusze ciasta filo. Pierwszy smarujemy masłem, a następnie nakładamy na niego drugi. Ten również smarujemy masłem i nakładamy trzeci. Tniemy całość na cztery podłużne prostokąty. Na każdy z nich nakładamy po łyżce farszu i zwijamy w trójkąt. Na końcu smarujemy masłem, aby wszystkie części się zlepiły. Powstaną nam 4 trójkąciki. Czynność powtarzamy z pozostałymi arkuszami ciasta.
Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min do zarumienienia.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami