Morele są doskonałym źródłem potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi. Dostarczają również sporej dawki antyoksydantów w postaci beta karotenu oraz witaminy C, chroniąc w ten sposób przed negatywnym działaniem promieni słonecznych...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Morele są doskonałym źródłem potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi. Dostarczają również sporej dawki antyoksydantów w postaci beta karotenu oraz witaminy C, chroniąc w ten sposób przed negatywnym działaniem promieni słonecznych i nowotworami.
Surowe morele są świetną przekąską, ale warto je także spożywać grillowane lub upieczone.
Pieczone morele:
- 1 kg przekrojonych na pół moreli bez pestek,
- oliwa,
- jogurt naturalny gęsty (200 g).
Piekarnik nagrzej do 180°C, morele rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop odrobiną oliwy. Piecz około 15 minut aż będą miękkie, ale nie spieczone. Morele wyłóż do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Smacznego!
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/gazetka_morele
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami