Bardzo mało kalorii, bardzo dużo cennych składników takich jak: potas, żelazo, magnez czy beta-karoten. Cukinia polecana jest w profilaktyce chorób dietozależnych, m.in. otyłości, nadciśnieniu tętniczym czy cukrzycy.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Bardzo mało kalorii, bardzo dużo cennych składników takich jak: potas, żelazo, magnez czy beta-karoten. Cukinia polecana jest w profilaktyce chorób dietozależnych, m.in. otyłości, nadciśnieniu tętniczym czy cukrzycy. Ze względu na zawartość beta-karotenu, ma pozytywny wpływ na stan skóry oraz funkcjonowanie oczu. Dodatkowo chroni organizm przed nowotworami.
Cukinia może być spożywana na surowo, a także po obróbce.
Makaron z cukinią:
- 3/4 szklanki makaronu penne razowego,
- 1 młoda cukinia,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 garść suszonych pomidorów (bez zalewy).
Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub w paski obieraczką. Na patelni rozgrzej 5 łyżek wody, wrzuć cebulkę, po 2 minutach cukinię, a na sam koniec czosnek i delikatnie przyrumień ciągle mieszając. Dopraw do smaku, dodaj pokrojone drobno pomidory. Makaron ugotuj al dente i wrzuć na patelnię z warzywami. Dopraw do smaku i wymieszaj, Smacznego!
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/gazetka_cukinia
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami