Papryka żółta jest szczególnie bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Właśnie dlatego papryka jest polecana w diecie osób z cukrzycą, wysokim cholesterolem oraz nadwagą.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Papryka żółta jest szczególnie bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Właśnie dlatego papryka jest polecana w diecie osób z cukrzycą, wysokim cholesterolem oraz nadwagą.
Peperonata – przepis na kilka porcji
Składniki:
- 2 papryki żółte,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- płatki papryczki chili (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze przez minutę. Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Sprawdź produkty w gazetce: http://bit.ly/gazetka_papryka_zolta
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami