Dla tych, którzy lubią konkrety. Niesamowicie smaczny stek z antrykotu to tylko część tego pysznego dania. Frytki z batatów i sałatka z czarnej soczewicy idealnie komponują się z mięsem.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Dla tych, którzy lubią konkrety. Niesamowicie smaczny stek z antrykotu to tylko część tego pysznego dania. Frytki z batatów i sałatka z czarnej soczewicy idealnie komponują się z mięsem. Przekonaj się sama!
#Stek #Antrykot #Frytki #Bataty #Frytkizbatatów #Sałatka #Soczewica #Papryka #Pietruszka #Mięso #Zmięsem #DanieMięsne #CarrefourPolska #Lunchbox #Lunch #InstaPic #InstaFood #Foodstagram
Składniki:
Stek:
- antrykot wołowy,
- 2 łyżki oliwy z oliwy Carrefour,
- sól, pieprz.
Frytki:
- 2-3 bataty,
- 2 łyżki oliwy z oliwy Carrefour.
Sałatka:
- pomidor,
- pół cebuli szalotki,
- ćwierć papryczki chili,
- papryka biała,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej,
- zielona pietruszka,
- 100 g czarnej soczewicy.
Sos:
- łyżka oliwy z oliwy Carrefour,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz.
Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 25 min do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą. Papryki oraz cebulę kroimy w drobna kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odcedzoną soczewice przekładamy do miski. Dodajemy paprykę, cebulę oraz posiekaną pietruszkę. Całość przed podaniem polewamy sosem.
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Bataty dokładnie szorujemy i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy do zarumienienia ok. 20 min.
Antrykot myjemy, smarujemy oliwą i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i doprowadzamy je do temperatury pokojowej. Smażymy steka na suchej, dobrze rozgrzanej patelni ok. 3-4 min z każdej strony. Po zdjęciu z patelni doprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Steka podajemy z frytkami z batatów oraz sałatką z czarnej soczewicy.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami