„Jeszcze nie sezon na morele” – TRELE MORELE! Owoce już dojrzały więc zachęcamy do spożywania i robienia przetworów na zimę. Morele odmładzają skórę i chronią organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Lista przynależnych kategorii publikacji
„Jeszcze nie sezon na morele” – TRELE MORELE! Owoce już dojrzały więc zachęcamy do spożywania i robienia przetworów na zimę. Morele odmładzają skórę i chronią organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Główne antyoksydanty obecne w tych owocach to witamina E i C oraz beta-karoten. Morele wpływają także pozytywnie na prawidłowe widzenie oraz pracę układu nerwowego.
Konfitura z moreli i cytryny:
- 1,5 kg świeżych moreli,
- 1 cytryna,
- około 3/4 szklanki ksylitolu (200 g).
Owoce myjemy, wydrążamy pestkę z moreli, a z cytryny wyciskamy sok. Do garnka z grubym dnem wrzucamy morele, dodajemy sok cytryny i ksylitol. Dokładnie mieszamy, stawiamy na kuchence i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po tym czasie garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy. Po 2 godzinach odcedzamy morele z syropu (syropu nie wylewamy!), syrop należy gotować około 10 minut (mieszając), a na koniec znów wrzucić morele i gotuować jeszcze 20 minut. Konfitura powinna być gęsta. Gdy będzie gotowa, przelewamy ją do umytych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gotowe!
Sprawdź produkt w gazetce: http://bit.ly/nowa_gazetka_morele
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami