Olej kokosowy można stosować nie tylko w kuchni, ale dzisiaj skupimy się na tym wykorzystaniu. Jest źródłem kwasu laurynowego, znanego ze swoich właściwości bakteriobójczych oraz przeciwzapalnych.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Olej kokosowy można stosować nie tylko w kuchni, ale dzisiaj skupimy się na tym wykorzystaniu. Jest źródłem kwasu laurynowego, znanego ze swoich właściwości bakteriobójczych oraz przeciwzapalnych.
Świetnie nadaje się do wegańskich słodyczy i dań warzywnych.
Dzisiaj przedstawiamy przepis na chrupiące warzywa z makaronem ryżowym i olejem kokosowym.
Składniki:
- makaron ryżowy (50g),
- olej kokosowy (1 łyżka),
- zielona papryka (1/2 sztuki),
- czerwona papryka (1/2 sztuki),
- żółta papryka (1/2 sztuki),
- brokuł podzielony na małe różyczki (1 szklanka),
- sos sojowy (1 łyżka),
- sezam (1 łyżka).
Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć paprykę i różyczki brokuła, smaż mieszając (najlepiej w woku) przez około 5 minut (powinny być nadal chrupiące), opcjonalnie dodaj świeży jarmuż i groszek cukrowy. Dodaj sos sojowy, wymieszaj. Makaron przygotuj wg opisu na opakowaniu, wymieszaj na patelni z warzywami, posyp sezamem. Smacznego!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami