Królewską Pavlovę najlepiej ozdobić świeżymi, letnimi owocami. Taka korona sprawi, że będzie wyglądać i smakować PERFEKCYJNIE! #CarrefourPolska #Lunchbox #słodkie #mascarpone #owoce #świeże #pyszne #yummy #sweet #cake #foodpic #foodstagram...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Królewską Pavlovę najlepiej ozdobić świeżymi, letnimi owocami. Taka korona sprawi, że będzie wyglądać i smakować PERFEKCYJNIE!
#CarrefourPolska #Lunchbox #słodkie #mascarpone #owoce #świeże #pyszne #yummy #sweet #cake #foodpic #foodstagram #foodphotography #foodlover #foodphoto #RefletsdeFrance #beza #bezapavlova #pavlova #deser #dessert
Składniki:
- 4 jajka BIO,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka octu winnego,
- 250 g drobnego cukru.
Krem
- 100 g sera mascarpone,
- 100 g śmietany kremówki,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki konfitury z czarnych wiśni Reflets de France.
Owoce do dekoracji: czereśnie, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki.
Do miksera wlewamy białka z jajek i ubijamy je na sztywną pianę. Po chwili dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Czynność powtarzamy, aż cały cukier się wyczerpie, a piana będzie sztywna i lśniącą. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze 2-3 min. Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm. Wykładamy na niego ubitą pianę i wygładzamy brzegi. Uwaga: ważne, aby beza była na tyle sztywna, aby dało się ją bez problemu formować. Wkładamy do piekarnika na 30 min, po tym czasie zmniejszamy do 100ºC i suszymy bezę ok. 2 i pół godziny.
W międzyczasie ubijamy krem mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem na sztywną masę. Do momentu podania przechowujemy ją w lodowce.
Upieczoną i wystudzoną bezę smarujemy kremem mascarpone oraz konfiturą z czarnych wiśni. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami- borówkami amerykańskimi, czereśniami, porzeczkami, malinami itp.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami