C jak cukinia! Warzywo to jest doskonałym źródłem tej witaminy, dzięki czemu pomaga w walce ze starzeniem się organizmu. Cukinia zawiera również witaminy z grupy B oraz cynk, a to sprawia, że ma pozytywny wpływ na stan skóry, włosów...
Lista przynależnych kategorii publikacji
C jak cukinia! Warzywo to jest doskonałym źródłem tej witaminy, dzięki czemu pomaga w walce ze starzeniem się organizmu. Cukinia zawiera również witaminy z grupy B oraz cynk, a to sprawia, że ma pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci, pracę układu nerwowego, utrzymanie koncentracji i pracę mięśni.
Cukinia jest doskonałą bazą sałatek i zup. Sprawdza się także jako dodatek do makaronów czy szaszłyków – zobacz nasz przepis!
SZASZŁYKI Z INDYKIEM i CUKINIĄ – 1 porcja
Składniki:
✅ cukinia – 1/2 sztuki (100g),
✅ ananas świeży – 1 plaster (80g),
✅ pomidorki cherry –6 sztuk (60g),
✅ papryka czerwona – 1 mała sztuka (120g),
✅ pierś z indyka – 150g,
✅ miód – 1 łyżeczka,
✅ musztarda – 1 łyżeczka,
✅ curry – 1 łyżeczka,
✅ batat – 1 sztuka.
Warzywa umyć. Cukinie pokroić w grubsze plasterki, paprykę i ananasa w dużą kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Miód wymieszać z musztardą i curry, polać kawałki kurczaka i wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kawałki papryki, cukinii, mięso, ananasa oraz pomidorki (w całości). Piec w 190 stopniach C przez około 15-20 min. Batata obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 190 stopniach C do miękkości około 20-25 minut.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami