Jak myślisz, które będą większym hitem - z polewą z cukru pudru czy czekolady? Przekonaj się, zrób donaty nadziewane konfiturą Reflets de France według naszego przepisu! #CarrefourPolska #Lunchbox #Lunch #Donuts #Donaty #Pączki...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Jak myślisz, które będą większym hitem - z polewą z cukru pudru czy czekolady? Przekonaj się, zrób donaty nadziewane konfiturą Reflets de France według naszego przepisu!
#CarrefourPolska #Lunchbox #Lunch #Donuts #Donaty #Pączki #Słodkie #RefletsDeFrance #Deser #Dessert #Pyszne #Słodkości #InstaPic #Instafood #Foodstagram #Foodpic #Foodoftheday
Składniki:
- 18-20 sztuk
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- jajko Carrefour BIO,
- 200 ml letniego mleka,
- 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego Carrefour,
- szczypta soli,
- 2 łyżki roztopionego masła Jakość z Natury Carrefour,
- olej do smażenia.
Nadzienie
-150 g konfitury z czarnych wiśni Reflets de France
Polewa
- pół szklanki cukru pudru,
- 1,5 łyżki gorącego mleka,
- posypka.
- polewa czekoladowa.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, sól oraz roztopione masło. Wyrabiamy kilka/kilkanaście minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Formujemy z niego kulkę, oprószamy mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1.5 h, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i za pomocą foremki wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm. Następnie mniejszą foremką wykrawamy w środku dziurki. Oponki przekładamy na blaszkę i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy donaty do zarumienienia z każdej strony. Uważajmy, aby temperatura oleju nie była większa niż 170° C, gdyż donaty spieką się z zewnątrz, ale będą surowe w środku. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie za pomocą strzykawki lub specjalnych akcesoriów nadziewamy pączki konfiturą z czarnych wiśni.
Cukier puder ucieramy z mlekiem na gładką polewę. Nakładamy ją na połowę porcji donatów i dodajemy posypkę.
Drugą połowę donatów oblewamy płynną czekoladą i dodajemy posypkę.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami