Ta tarta wywróci Twój świat smaków do góry nogami i ma w sobie wszystko, co najlepsze w tym sezonie. Koniecznie spróbuj naszego przepisu! #CarrefourPolska #Lunchbox #Tart #Tatin #Tarta #Pyszne #RefletsdeFrance #Słodkie #Deser #TartaTatin...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Ta tarta wywróci Twój świat smaków do góry nogami i ma w sobie wszystko, co najlepsze w tym sezonie. Koniecznie spróbuj naszego przepisu!
#CarrefourPolska #Lunchbox #Tart #Tatin #Tarta #Pyszne #RefletsdeFrance #Słodkie #Deser #TartaTatin #Dessert #Pyszne #Słodkości #InstaPic #Instafood #Foodstagram #Foodpic #Foodoftheday
Składniki: - 180 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 40 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Farsz - 2 twarde jabłka,
- 2 twarde gruszki,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- 3 łyżki konfitury mirabelkowej Reflets de France.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone drobno masło, cukier puder, żółtka oraz sól. Ze składników wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka oraz gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier, czekamy kilka minut, aż się zarumieni następnie dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii. Jabłka oraz gruszki wrzucamy do powstałego karmelu. Dusimy je ok. 5 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Formę na tarte wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy jabłka i gruszki wraz z karmelem na spód formy. Następnie smarujemy konfiturą mirabelkową oraz przykrywamy rozwałkowanym na cienki placek ciastem z lodówki. Dokładnie uszczelniamy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy je ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia następnie przekładamy na talerz owocami ku górze.
Tartę Tatin najlepiej upiec w nowym mini-piekarniku: https://www.ecarrefour.pl/agd/agd-male/piekarnikiwypiekacze-do-chleba?utm_source=instagram&utm_medium=strona&utm_campaign=tartatatin
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami