Takiej sałatki jeszcze nie jadłaś. Zobacz, jak krok po kroku przygotować danie ze śliwkowym winegretem, kaczką, pomelo, awokado i burakiem. Obłędna mieszanka! #CarrefourPolska #lunchbox #sałatka #jesień 2017 #autumnfood #śliwka...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Takiej sałatki jeszcze nie jadłaś. Zobacz, jak krok po kroku przygotować danie ze śliwkowym winegretem, kaczką, pomelo, awokado i burakiem. Obłędna mieszanka!
#CarrefourPolska #lunchbox #sałatka #jesień 2017 #autumnfood #śliwka #kaczka #mniam #pomelo #awokado #burak #buraczki #winegret #instafood #instagood #foodpic #foodlovers #foods #foodpassion #healthyfood #healthy #foodstagram #foodofinstagram #foodinspiration #lovefood #igfood #pyszne #delicious
Składniki:
- pierś z kaczki barbarie,
- łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek Carrefour,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, - pół pomelo,
- ćwierć awokado,
- garść orzechów ziemnych,
- pół buraka,
- 2 garście roszponki.
Winegret śliwkowy
- łyżka powideł śliwkowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
- łyżka cytryny,
- łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
- szczypta ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy w naczyniu (miód, oliwa, sok z cytryny, starty czosnek, sól, pieprz) i obtaczamy w niej mięso. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180° C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki buraka. Skrapiamy je oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości ok. 20 min.
Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty i smażymy ok. 7 min na dobrze rozgrzanej patelni skórką do dołu. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy ok. 4 min. Po tym czasie przekładamy mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 5 min do piekarnika nagrzanego do 190° C. Po wyjęciu odstawiamy na bok, aby odpoczęło.
Na patelni podprażamy orzechy ziemne do zarumienienia. Składniki śliwkowego winegretu łączymy ze sobą w miseczce.
Na talerz wykładamy umytą roszponkę. Następnie plastry upieczonego buraka oraz pokrojone w plasterki awokado. Na górę układamy pokrojoną w plasterki pierś z kaczki oraz cząstki obranego pomelo. Całość posypujemy podprażonymi orzechami oraz polewamy śliwkowym winegretem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami