Tym razem będziemy czarować z dyni. Jej pestki są niezwykle wartościowym źródłem witaminy E, która spełnia funkcję ochronną w naszym organizmie. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, a także starzenia się skóry.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Tym razem będziemy czarować z dyni. Jej pestki są niezwykle wartościowym źródłem witaminy E, która spełnia funkcję ochronną w naszym organizmie. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, a także starzenia się skóry. Nasiona dyni będą doskonałym uzupełnieniem jesiennego kremu dyniowego!
Przepis na 2 porcje kremu z dyni.
Składniki:
- woda (900 ml),
- dynia (500 g),
- selera (100 g),
- pietruszka (1/2 sztuki),
- marchewka (1/2 sztuki),
- suszona bazylia (1 łyżeczka),
- kurkuma (1/2 łyżeczki),
- papryka słodka (1/2 łyżeczki),
- pieprz, sól (szczypta),
- 2 łyżki nasion dyni.
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną na plastry marchew, pietruszkę oraz seler. Dodać sól i inne przyprawy, gotować około 20 minut. Następnie do garnka dodać kawałki dyni, gotować kolejne 15 minut na średnim ogniu. Gdy dynia będzie już wyraźnie miękka, zblendować całość doprawić pieprzem, bazylią i dokładnie wymieszać. Na wierzchu posypać pestkami dyni.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami