Chłodne jesienne popołudnia sprawiają, że marzy nam się coś naprawdę konkretnego. Jeśli Tobie też, przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą Reflets de France, brokułami i żółtym serem! #CarrefourPolska #RefletsdeFrance #kuchniafrancuska...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Chłodne jesienne popołudnia sprawiają, że marzy nam się coś naprawdę konkretnego. Jeśli Tobie też, przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą Reflets de France, brokułami i żółtym serem!
#CarrefourPolska #RefletsdeFrance #kuchniafrancuska #comfortfood #zapiekanka #lunchbox #szczypiorek #brokuły #cebula #ziemniaki #zapiekankaziemniaczana #konkret #instafood #instagood #foodpic #foodlovers #foods #foodpassion #healthyfood #healthy #foodstagram #foodofinstagram #foodinspiration #lovefood #igfood #pyszne
Składniki:
- 7-8 ziemniaków Jakość z Natury Carrefour,
- 3 cebule Jakość z Natury Carrefour,
- 150 g kiełbasy suszonej Reflets de France,
- pół brokułu,
- 100 żółtego sera,
- 200 ml śmietany 18%,
- Jajko BIO Carrefour,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- łyżka masła,
Formę żaroodporną smarujemy masłem. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 2-3 centymetrowe plasterki. Przekładamy do dużego garnka z wodą i zagotowujemy z odrobiną soli. Po upływie 3-5 min, gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, wyjmujemy je i odcedzamy. Brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min. Następnie wyjmujemy i odcedzamy. Cebule kroimy w krążki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę porcji ziemniaków wraz z połową porcji cebuli oraz brokułem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną oraz tartym żółtym serem. Polewamy ziemniaki połową porcji powstałej masy. Czynność powtarzamy dodając pokrojoną w plasterki suszoną szynkę. Całość posypujemy startym serem ( jeżeli został nam kawałek) i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 min. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami