Dynia jest jesienną królową kuchni. Zobacz, jak ją wykorzystać do przygotowania pysznego risotto z kurczakiem, pieczarkami i gorgonzolą #CarrefourPolska #lunchbox #Halloween #dynia #pumpkin #TerredItalia #gorgonzola #kuchniawłoska...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Dynia jest jesienną królową kuchni. Zobacz, jak ją wykorzystać do przygotowania pysznego risotto z kurczakiem, pieczarkami i gorgonzolą
#CarrefourPolska #lunchbox #Halloween #dynia #pumpkin #TerredItalia #gorgonzola #kuchniawłoska #risotto #kurczak #instafood #instagood #foodpic #foodlovers #foods #foodpassion #healthyfood #healthy #foodstagram #foodofinstagram #foodinspiration #lovefood #igfood #pyszne #delicious - 100 g ryżu Terre d'Italia,
- pół małej dyni hokkaido,
- szczypta rozmarynu,
- szczypta kurkumy,
- pierś z kurczaka,
- 100 g pieczarek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 80 g sera gorgonzola,
- 500 ml bulionu,
- garść rukoli,
- 3 łyżki masła,
- mała cebula,
- 100 ml białego wina,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- oliwa z oliwek Carrefour.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy oraz dodajemy łyżkę masła. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut do zarumienienia. Po chwili dokładamy ryż oraz pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smażymy 2-3 min, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, rozmarynem i kurkumą. Następnie wlewamy wino oraz pół szklanki gorącego bulionu. Po odparowaniu powtarzamy czynność. W sumie gotowanie powinno trwać ok. 20 min. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy ryż.
W międzyczasie na patelni z łyżką masła smażymy pokrojone w plasterki pieczarki do zarumienienia. Możemy posypać je na koniec natką pietruszki oraz doprawić solą.
Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w paseczki lub kostkę. Doprawiamy solą. Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy do zarumienienia z obu stron.
Pod koniec gotowania risotta dodajemy podsmażonego kurczaka, łyżkę masła, połowę porcji zrumienionych pieczarek oraz połowę porcji gorgonzoli. Następnie mieszamy. Po nałożeniu na głębokie talerze dekorujemy pozostałą gorgonzolą, plasterkami pieczarek oraz rukolą. Możemy posypać startym parmezanem i skropić oliwą.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami