Ile razy minąłeś ją w sklepie, nawet nie patrząc? Kalarepa – trochę zapomniana, lecz wciąż gotowa wzbogacić Twój jadłospis, na szczęście powoli wraca do łask. Doba nie tylko na surowo, z hummusem, ale także w ciepłych daniach.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Ile razy minąłeś ją w sklepie, nawet nie patrząc? Kalarepa – trochę zapomniana, lecz wciąż gotowa wzbogacić Twój jadłospis, na szczęście powoli wraca do łask. Doba nie tylko na surowo, z hummusem, ale także w ciepłych daniach.
Kalarepa to warzywo należące do roślin krzyżowych, o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowo jest bardzo niskoenergetyczna i bogata w błonnik pokarmowy, dlatego jest doskonałym elementem diety redukcyjnej. Kalarepa zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Przeciwzapalna zupa z kalarepą (składniki na około 6-8 porcji)
- 2 kalarepy
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- podudzie kurczaka bez skóry (2 szt.)
- przyprawy: liść laurowy (2 liście), pieprz (kilkanaście ziarenek), sól himalajska (2 płaskie łyżeczki), lubczyk (czubata łyżeczka), kurkuma (płaska łyżeczka)
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Mięso umyj i obierz ze skóry. Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej około 2 l wody i gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami