Istnieją ważne powody, by uwzględniać ryby w codziennej diecie. Tuńczyk ma ich całkiem sporo, dlatego smacznie zachęcamy! Tuńczyk jest rybą morską, źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Istnieją ważne powody, by uwzględniać ryby w codziennej diecie. Tuńczyk ma ich całkiem sporo, dlatego smacznie zachęcamy!
Tuńczyk jest rybą morską, źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, podnoszą też odporność. Tuńczyk jest także źródłem witamin: A, D oraz E, które odpowiadają m.in. za spowalnianie procesu starzenia się oraz za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Makaron z tuńczykiem (składniki dla dwóch osób)
- puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 140 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- garść czarnych oliwek bez pestek
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 2 pomidory malinowe
- 4 pomidory suszone (w zalewie)
- świeży tymianek
- oregano, bazylia, sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, suszone pomidory oraz oliwki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy, pokrojone pomidory, dusić przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy i dusić jeszcze przez ok. 2 minut. Makaron wymieszać z sosem i udekorować świeżym tymiankiem lub bazylią. Smacznego!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami