Dorsz Skrei jest dostępny na rynku tylko przez krótki okres - od stycznia do kwietnia. Jest to ryba morska, o białym mięsie. Dostarcza niewiele kalorii i tłuszczu, a jednocześnie obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 (niezbędne dla...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Dorsz Skrei jest dostępny na rynku tylko przez krótki okres - od stycznia do kwietnia. Jest to ryba morska, o białym mięsie. Dostarcza niewiele kalorii i tłuszczu, a jednocześnie obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 (niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu) oraz pełnowartościowe białko. Dodatkowo Skrei jest dobrym źródłem selenu, jodu oraz potasu.
Pieczony dorsz Skrei z warzywami:
- 200 g Skrei
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 batata
- burak
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- kilka plasterków cytryny
Rybę umyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do rękawa do pieczenia. Warzywa umyć, obrać buraka, cebulę i batata, pokroić wszystkie warzywa wraz z papryką - paprykę w grube paski, batata i buraka w plastry, cebulę w ósemki. Warzywa wymieszać z oliwą, posiekanym czosnkiem, świeżym rozmarynem, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C, przez około 20 minut, po czym na wierzch wyłożyć rybę. Piec dalej, przez około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie. Smacznego!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami