Te smaczne owoce z zieloną lub zielono-żółtą skórką to nie tylko smaczna przekąska, ale też źródło dwóch ważnych dla nas wartości odżywczych. Gruszki są bogatym źródłem miedzi, składnika odpowiedzialnego za metabolizm żelaza w organizmie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Te smaczne owoce z zieloną lub zielono-żółtą skórką to nie tylko smaczna przekąska, ale też źródło dwóch ważnych dla nas wartości odżywczych. Gruszki są bogatym źródłem miedzi, składnika odpowiedzialnego za metabolizm żelaza w organizmie człowieka. Dodatkowo miedź wchodzi w skład ważnego enzymu chroniącego organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza stan zapalny, chroni przed nowotworami i starzeniem się. Gruszki są bogate w błonnik pokarmowy, dlatego są świetnym uzupełnieniem diety obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
Surówka z kapusty pekińskiej i gruszki:
🍐 garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
🍐 1/2 gruszki pokrojonej w ósemki
🍐 25 g sera pleśniowego typu camembert
🍐 łyżka orzechów włoskich
🍐 1/2 poszatkowanej zielonej papryki
🍐 łyżka posiekanej natki pietruszki
🍐 sos: łyżka oliwy, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, odrobina pieprzu i soli do smaku
Ser pokroić w kostkę. Składniki wymieszać w misce i polać sosem. Smacznego :)
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami