Być może wiele razy widziałeś je w sklepie, jednak zabrakło Ci pomysłu na ich przyrządzenie? To prostsze niż myślisz i... wyjątkowo smaczne. Białe szparagi są cennym źródłem antyoksydantów, których zadaniem jest zmniejszenie stanu...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Być może wiele razy widziałeś je w sklepie, jednak zabrakło Ci pomysłu na ich przyrządzenie? To prostsze niż myślisz i... wyjątkowo smaczne. Białe szparagi są cennym źródłem antyoksydantów, których zadaniem jest zmniejszenie stanu zapalnego w naszym organizmie. Permanentny stan zapalny jest związany z wieloma chorobami takimi jak: nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy choroba Alzheimera. Szparagi wykazują też właściwości oczyszczające, przez co pomagają zredukować nadmiar wody. Aby szparagi zachowały jak najwięcej wartości odżywczych należy je blanszować lub gotować na parze.
Białe szparagi z fetą, suszonymi pomidorami i kaszą bulgur (składniki na 4 porcje):
🥗 100 g kaszy bulgur
🥗 10 białych szparagów
🥗 4 suszone pomidory w zalewie
🥗 10 pomidorków koktajlowych
🥗 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
🥗 garść roszponki
🥗 2 łyżki oliwy
🥗 łyżka soku z cytryny
Kaszę uprażyć na suchej patelni. Dodać szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 8 minut. Po tym czasie dodać oczyszczone szparagi. Gotować jeszcze przez 5 minut. Odlać wodę, jeśli została. Dodać pozostałe składniki: pomidorki, roszponkę, pokrojone suszone pomidory i posypać fetą. Na koniec skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami