Botwinka... czy wiesz z czym ją jeść? Spróbuj naszej pysznej inspiracji. To nic innego jak młode buraczki – zarówno korzeń i łodyga, jak i liście. Każda z tych części jest jadalna i posiada wiele cennych dla zdrowia składników.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Botwinka... czy wiesz z czym ją jeść? Spróbuj naszej pysznej inspiracji.
To nic innego jak młode buraczki – zarówno korzeń i łodyga, jak i liście. Każda z tych części jest jadalna i posiada wiele cennych dla zdrowia składników. Korzeń botwinki jest bogaty w kwas foliowy. Całe warzywo jest doskonałym źródłem cynku, selenu i miedzi – są to kluczowe składniki warunkujące prawidłową pracę tarczycy.
Botwinka z kaszą bulgur (składniki na 3-4 porcje):
- pęczek botwinki (około 6 buraczków)
- 100 g kaszy bulgur
- 2 cebulki dymki
- łyżka oliwy
- woda lub bulion warzywny
- 200 g indyka
- marchewka
- garść koperku
Cebulki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać najpierw marchew, pokrojoną w półplasterki, a po dłuższej chwili pokrojoną pierś z indyka. Całość doprawić, dodać posiekaną botwinkę (razem z liśćmi), kaszę, a następnie zalać wodą lub bulionem ponad powierzchnię kaszy i warzyw. Całość gotować do wchłonięcia się wody. W razie potrzeby można w trakcie gotowania dolewać wodę, aż kasza i warzywa będą miękkie. Danie podawać przystrojone koperkiem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami