Brak pomysłu na danie z bakłażanem już nie będzie przeszkodą w korzystaniu z jego cennych właściwości. Przepis mamy i chętnie się nim podzielimy. Bakłażan BIO wykazuje się niższą zawartością azotynów - związków, które w organizmie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Brak pomysłu na danie z bakłażanem już nie będzie przeszkodą w korzystaniu z jego cennych właściwości. Przepis mamy i chętnie się nim podzielimy.
Bakłażan BIO wykazuje się niższą zawartością azotynów - związków, które w organizmie przekształcają się w nitrozoaminy o szkodliwym działaniu na zdrowie (m.in. zwiększają ryzyko powstawania nowotworów). Warzywa ekologiczne wg badań charakteryzują się wyższą zawartością antyutleniaczy, które dodatkowo chronią przed powstawaniem komórek rakowych.
Bakłażan to idealne warzywo na lato – jest niskokaloryczny, zawiera duże ilości wody, dzięki czemu zapobiega powstawaniu obrzęków.
Sałatka 🥗🥗🥗 z grillowanym bakłażanem:
- 30 g kaszy bulgur
- 1/2 bakłażana
- łyżka oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Kaszę ugotuj wg opisu na opakowaniu.
Bakłażan umyj, pokrój w plastry i grilluj na patelni grillowej. Natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pietruszkowym dressingiem, dodaj bakłażan i pomidorki, skrop sokiem z cytryny. Możesz przechowywać sałatkę w lodówce do 3 dni.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami