Kochamy nektarynki za ich słodycz i soczystość, a one są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Sam zobacz... Nektarynki to doskonałe źródło witaminy A i beta-karotenu (prowitaminy A, która w organizmie przekształcana jest właśnie do tej witaminy).
Lista przynależnych kategorii publikacji
Kochamy nektarynki za ich słodycz i soczystość, a one są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Sam zobacz...
Nektarynki to doskonałe źródło witaminy A i beta-karotenu (prowitaminy A, która w organizmie przekształcana jest właśnie do tej witaminy). Witamina A wpływa na aktywność układu odpornościowego organizmu. Dodatkowo beta-karoten to silny antyoksydant, działający przeciwstarzeniowo. W nektarynkach wykazano też najwyższą zawartość luteiny, o działaniu ochronnym na układ krążenia. Luteina, tak jak beta-karoten, należy do karotenoidów, jej ilość w produktach zależy m.in. od miejsca i metody uprawy. Nektarynki z upraw ekologicznych są bogatszym źródłem luteiny niż te uprawiane metodą konwencjonalną.
Komosanka kokosowa z nektarynką BIO (składniki na 1 porcję):
- 30 g komosy ryżowej Carrefour BIO
- łyżeczka płynnego miodu naturalnego Carrefour BIO
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- łyżeczka wiórków kokosowych
- nektarynka BIO
Komosę ryżową przepłukać wodą i ugotować wg opisu na opakowaniu. Nektarynkę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podlać odrobiną wody, dusić przez ok. 3 minuty, po czym zdjąć z patelni.
Komosę ryżową przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i wymieszać. Na wierzch położyć nektarynkę, posypać wiórkami i polać miodem.
Smacznego!
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami