Jest lato, są pomidory. Złap soczystą kulinarną inspirację na lekki lunch. Pomidory, ze względu na wysoką zawartość potasu oraz likopenu, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi, mogą obniżać...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Jest lato, są pomidory. Złap soczystą kulinarną inspirację na lekki lunch.
Pomidory, ze względu na wysoką zawartość potasu oraz likopenu, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi, mogą obniżać poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym oraz chroniącym skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Chłodnik pomidorowy (składniki na cały garnek zupy)
🍅 1 kg pomidorów
🍅 kawałek pora (biała część)
🍅 ząbek czosnku
🍅 seler naciowy
🍅 2 łyżki oliwy z oliwek
🍅 łyżeczka suszonego tymianku
🍅 0,5 l bulionu warzywnego
🍅 2 czerwone papryki
🍅 garść natki pietruszki
🍅 sól, pieprz do smaku
Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora, obrany czosnek i selera posiekaj i podsmaż na oliwie, w garnku. Dodaj pomidory, tymianek i bulion warzywny (domowy). Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. pół godziny. Papryki upiecz w całości, w piekarniku (przez ok. 20 min, w 180 stopniach C), obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Dodaj je do zupy i zblenduj. Przypraw do smaku i schłodź w lodówce. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy. Zupę można podać także z kostkami lodu.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami